Telefon   32 418 10 57

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ostrzenie narzędzi rozdrabniających, dla przemysłu mięsnego, gastronomicznego i branży spożywczej.

Ostrzymy:Ostrzenie narzędzi przemysłowych
• sita i noże do wilka do średnicy 400 mm,
• noże do kutra misowego do pojemności 750 l,
• sita do kutrów przelotowych KK, z kalibracją pierścieni dystansowych
• noże tarczowe, sierpowe, do porcjomatów
• noże do krajalnic przemysłowych, sklepowych i domowych,
• zestawy nożowe do kostkownic (kratownice i odcinający),
• wkładki wymienne do kutrów przelotowych,
• noże rzeźnicze, kucharskie domowego przeznaczenia.

 

Ostrzenie noży do wilka

 

Rozdrabnianie mięsa to proces w etapie produkcji, w którym istotna jest ostrość zastosowanych do tego celu ostrzy. Od wielu lat świadczymy usługi serwisowe dla zakładów mięsnych. Specjalizujemy się w serwisowaniu ostrzenia. Zajmujemy się m.in. ostrzeniem noży do wilka, kutra, krajalnic, porcjomatów, wkładów nożowych do recyklingu.

Wilk  jest urządzeniem  wykorzystywanym do przemysłowego mielenia mięsa. Jego działanie opiera się na rozdrabnianiu sporych kawałków surowca za pomocą odpowiednio wyprofilowanych noży i sit. Przeważnie są one czteroramienne, a każde z ramion stanowi element tnący. Drugim bardzo istotnym elementem wilka jest sito, które również wymaga ostrzenia w taki sposób, aby ramię noża idealnie przylegało do jego powierzchni. Brak takiej relacji powoduje, że mięso będzie zgniatane, a ponadto podwyższa się temperatura w gardzieli, co może spowodować denaturyzację białka występującego w mięsie (to obniża jakość końcową wyrobu). Występowanie zniekształceń na powierzchniach noży to jeden z najczęstszych powodów obniżonej jakości ich działania.

W takiej sytuacji nie jest konieczna wymiana podzespołu na nowy, co mogłoby być dość kosztowne. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zlecenie specjalistom realizacji usługi ostrzenia noży i sit do wilka. W przypadku wspomnianego wilka usługi dotyczą elementów do 450 mm, co w praktyce oznacza możliwość zregenerowania nawet sporych powierzchni tnących.

Ostrzenie noży do kutra gastronomicznego

W przemyśle mięsnym wykorzystuje się kutry misowe i przelotowe. Są to urządzenia, które odpowiadają zarówno za rozdrabnianie mięsa, jak i połączenie go z innymi produktami w procesie emulgacji. W tym przypadku obroty noży są wysokie i osiągają do paru tysięcy na minutę, co przekłada się na trudne warunki eksploatacji.

Bardzo istotne przy pracy kutrów misowych jest wyważenie statyczne i dynamiczne. Aby osiągnąć stabilną pracę kutra misowego różnica wagowa pary noży nie może przekraczać 1,5 grama. Drugim ważnym aspektem ostrzenia noży kutrowych jest kształt ostrza i zachowanie jego balistyki, czyli parametrów aerodynamicznych. Jeśli nie zostaną zachowane, może dojść do drgań urządzenia, wibracji noży, a to jest często przyczyną ich łamania.

Ostrzenie noży do kutra pozwala pozbyć się kłopotliwych różnic w wadze elementów tnących, a dodatkowo zwiększa ich efektywność. Podobnie jak w przypadku noży do wilka, usługa ta jest znacznie tańszym i wygodniejszym rozwiązaniem niż zakup nowych części. Pod uwagę warto wziąć także skuteczność takiej metody. Nasz doświadczony zakład zajmujący się ostrzeniem noży do maszyn wykorzystywanych w przemyśle mięsnym będzie w stanie zająć się każdym typem elementów tnących, gwarantując oczekiwane rezultaty przeprowadzonej naprawy.